Spożywanie dużych ilości zarówno czerwonego, jak i białego mięsa podwyższa poziom cholesterolu LDL – wykazały badania, o których informuje “American Journal of Clinical Nutrition”.

“Oczekiwaliśmy, że czerwone mięso będzie w większym stopniu negatywnie wpływać na poziom cholesterolu w porównaniu z białym mięsem, jednak okazało się, że oba produkty miały taki sam wpływ w przypadku, gdy zawierały jednakowy poziom tłuszczów nasyconych” – mówi dr Ronald Krauss z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco, autor badań (DOI: 10.1093/ajcn/nqz035).

W badaniach uczestniczyły osoby w wieku od 21 do 65 lat. Jadłospis 61 osób zawierał wysoki poziom tłuszczów nasyconych, a 52 osób – niski. Mięso włączone do jadłospisu uczestników nie pochodziło z bydła karmionego trawą z gospodarstw ekologicznych, ale także nie było przetworzone (jak np. bekon czy kiełbasa). W dietach nie uwzględniano także ryb.

Osoby spożywające duże ilości czerwonego lub białego mięsa miały wyższy poziom dużych cząstek cholesterolu LDL w porównaniu z osobami konsumującymi porównywalne ilości białka roślinnego bez względu na to, czy – czytaj więcej

koc/ zan/

Źródło: FUNDACJA PAP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę umieścić swój komentarz
Proszę umieścić swoje imię