Pochodzący z Nowej Zelandii miód manuka skutecznie zwalcza antybiotykooporne bakterie odpowiedzialne za mukowiscydozę – wykazały badania opublikowane w piśmie “Frontiers in Microbiology”.

Naukowcy z Swansea University w Wielkiej Brytanii prowadzili badania laboratoryjne na próbkach tkanki płucnej świń. Infekcje bakteryjne stanowiące model mukowiscydozy leczono za pomocą miodu manuka.

Okazało się, że miód zabijał 39 proc. bakterii opornych na antybiotyki, podczas, gdy same antybiotyki – 29 proc. Najskuteczniejsze było zastosowanie antybiotyków w połączeniu z miodem – wówczas udało się zniszczyć 90 proc. testowanych bakterii.

Wcześniejsze badania dowiodły, że miód manuka jest w stanie niszczyć antybiotykooporne bakterie na powierzchni ran.

Antybiotykooporność to poważny problem podczas leczenia mukowiscydozy. Zwłaszcza w przypadku pacjentów, u których pojawiły się groźne bakterie Pseudomonas czy Burkholderia cepacia. Bakterie te powodują szeroko zakrojone uszkodzenia płuc i mogą doprowadzić do zgonu.

“Są to wstępne wyniki, jednak bardzo obiecujące. Powinny zostać zweryfikowane podczas badań klinicznych, gdyż mogą stworzyć nowe możliwości leczenia pacjentów z mukowiscydozą” – komentuje autorka badań dr Rowena Jenkins.

Źródło: DOI: 10.3389/fmicb.2019.00869 (PAP)

koc/ ekr/

Źródło: FUNDACJA PAP

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę umieścić swój komentarz
Proszę umieścić swoje imię