• mgr Aleksandra Cichocka
    Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych

Wartość kaloryczna zaproponowanego jadłospisu wynosi około 1500 kcal.

W zaproponowanym jadłospisie:

  • ułożono posiłki tak, aby były zachowane odpowiednie proporcje białka, tłuszczu i węglowodanów,
  • z węglowodanów pochodzi 40–50% kalorii,
  • zawartość węglowodanów przyswajalnych wynosi 150–190 g dziennie, czyli 15–19 wymienników węglowodanowych (WW) dziennie,
  • zaproponowano głownie produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG),
  • zaproponowano sposób przygotowania dań tak, aby ich indeks glikemiczny był niski,
    • Kanapka: kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g), posmarowana margaryną miękką (5 g), plasterki udka indyka pieczonego z ziołami w piekarniku (20 g), listki cykorii, plasterki ogórka (50 g)
    • Kefir o zawartości tłuszczu ≤1% (3/4 szklanki, 150 ml)
    • Woda mineralna niskosodowa -omponowano posiłki tak, aby przez dodanie produktów bogatych w błonnik, obniżyć ich indeks glikemiczny. – czytaj więcej

Źródło: Medycyna Praktyczna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę umieścić swój komentarz
Proszę umieścić swoje imię